Boeuf Bourguignon is een vleesgerecht uit Bourgondië, Frankrijk. Het is vernoemd naar de twee hoofdIngrediënten: rundvlees en Bourgondische wijn.
De regio Bourgondië staat bekend om de veeteelt, vooral van het Charolaisras, en de wijnproductie, bijvoorbeeld in de Côte de Beaune.
Zutaten
1 kg rundvlees voor goulash, in blokjes
1 ui, grof gehakt
280 g champignons (uit blik)
125 g ontbijtspek, in blokjes
1 el tomatenpuree
2 wortels, in dunne plakjes
2 el plantaardige olie
1 teentje knoflook, gehalveerd
1 klein laurierblaadje
een beetje gedroogde peterselie
een beetje gedroogde tijm
een beetje gedroogde rozemarijn (gemalen)
2 kruidnagels
2 zwarte peperkorrels
1 tl suiker
200 ml droge rode wijn
500 ml gekruide runderbouillon
zout en peper
donkere jusverdikkingsmiddel, optioneel
Zubereitung
Verhit de olie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg het spek en de ui toe en bak kort, onder voortdurend roeren. Doe vervolgens het uienmengsel in de slowcooker. Bak in dezelfde pan de rundergoulash kort aan, maar niet te heet. Voeg de tomatenpuree toe, meng deze met het vlees en rooster alles lichtjes tot het geurig is. Doe de rundergoulash in de slowcooker en roer kort om te mengen. Voeg de wortelen toe aan het gerecht, gevolgd door de uitgelekte champignons. Strooi de kruiden en knoflook erover en giet het vocht erbij. Dek af. Laat ongeveer 6-7 uur op middelhoog vuur sudderen.
Roer vervolgens de donkere jusverdikkingsmiddel erdoor, indien gewenst, en haal tegelijkertijd de kruiden uit de slowcooker. Zet het vuur van de slowcooker hoger en blijf sudderen tot de gewenste sausdikte is bereikt. Dit duurt ongeveer nog een uur. Breng het gerecht op smaak met zout, peper en suiker en serveer.
Opmerkingen
Dit gerecht is perfect met lintnoedels of zelfgemaakte spätzle en een kleine salade.
Bron: Chefkoch








