Ingrediënten
400 g rundvlees
400 g varkensvlees
100 g gerookt spek
250 g witte kool
50 g gedroogd eekhoorntjesbrood
2-3 tomaten, afhankelijk van de grootte
250 g zuurkool
3 grote uien
2-3 teentjes knoflook, afhankelijk van de grootte
400 ml zelfgemaakte runderbouillon
1 laurierblaadje
4 jeneverbessen
10 g geklaarde boter (bruine boter)
1 snufje suiker
een beetje zout en
versgemalen peper
Receptvariaties:
In plaats van rundvlees en varkensvlees kun je ook varkensvlees, kalkoenfilet, een handvol gedroogde pruimen en een appel combineren.
Geschikte worsten zijn onder andere:
Hongaarse knoflookworst, Turkse knoflookworst, Krakauer worst en Debrecen worst.
Zubereitung
1) Pel en snipper de uien en knoflook. Spoel de tomaten en het vlees af en dep ze droog. Snijd het vlees in stukken van ongeveer 5-6 cm en de tomaten in hapklare stukjes. Verwijder de buitenste laag van de witte kool en snijd de rest van de kool in dunne plakjes. Snijd het spek in grove blokjes. Giet de zuurkool af en zet deze apart met de overige Ingrediënten.
2) Week het eekhoorntjesbrood 30 minuten in lauw water. Om de bittere smaak van de witte kool te verwijderen, blancheer je de kool 3 minuten in zout water en breng je hem op smaak met een snufje suiker.
3) Wrijf een koekenpan in met spekvet of bestrijk hem met geklaarde boter. Verhit de pan op hoog vuur. (Om de temperatuur te testen, kun je een druppel water in de pan sprenkelen. Als het water barst en verdampt, heeft de pan de juiste baktemperatuur bereikt!) Bak het vlees en het spek in porties op hoog vuur tot ze aan alle kanten bruin zijn en een mooi korstje vormen.
4) Doe alle Ingrediënten in de slowcooker en giet de runderbouillon erbij. Doe het deksel op de pan en laat de bigos 8 uur sudderen op de stand „LAAG“. Belangrijk: Houd tijdens het koken altijd het deksel op de pan! Als je het sneller nodig hebt, kun je het gerecht 2 uur op „HOOG“ en 4 uur op „LAAG“ laten sudderen.
Bron: Gerne-kochen.de








